Bolovi u želucu (GASTRALGIA) i pelud



Nestalni bolovi u želucu, najvjerojatnije neurogenog porijekla. 
Kao terapija preporuča se uzimanje 20 do 40 kapi 30%-tnog alkoholnog rastvora propolisa ili jedna žlica 10%-tnog vodenog rastvora.
Kod čestih bolova preporuča se uzimanje 30-40 kapljica u čaši svježeg mlijeka ili vode, tri puta dnevno u trajanju 20 dana.

Astma bronhijalna (ASTMA BRONCHIALE) i cvjetni prah- pelud

astmaPojam astma označava otežano disanje, tj. osjećaj manjka zraka.Bronhijalna astma je akutna (reverzibilna) opstrukcija dišnih putova te zahtjeva što hitniju medicinsku pomoć, jer je uvijek moguća komplikacija bolesti uz fatalni ishod.
Najčešća je u djece, iako mogu oboljeti osobe svake dobi. To je od najviše rasprostranjenih bolesti, jer u populaciji pobolijeva nekoliko postotaka ljudi (najčešće 1-4%, ovisno o području).
Pojavljuje se u epizodama, nasumično i ponovno se vraća. Najčešće traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, iako ima i slučajeva koji svojom dužinom trajanja odudaraju od uobičajenih, i često su otporni na standardnu terapiju. Takve osobe se obvezatno hospitalizira.

Stezanje (kontrakcija) glatke muskulature bronha glavni je uzročnik bolesti. Uz prisustvo glavnog patološkog čimbenika - bronhospazma, dolazi i do pojave pojačane sekrecije sluzi, kao i pojave edema na sluznici bronhija. Edem i sluz doprinose još većoj opstrukciji ionako suženih dišnih putova. Razumljivo je stoga što se osoba izložena epizodi bronhijalne astme guši i bori za zrak.
Cijela epizoda je međutim uzrokovana pretjeranom reakcijom dišnih putova na različite, za normalne ljude uglavnom bezopasne agense. Ti agensi mogu biti najrazličitije tvari koje će podražiti bronhije, zatim fizički i emocionalni napori, plinovi, pare, infekcije, prašina, tvari biljnog i životinjskog podrijetla itd. Često isti agensi izazovu kod takvog pacijenta i alergijske reakcije poput rinitisa, promjena na koži i sl.

Za liječenje pčelinjim proizvodima koriste se: med, vosak, propolis i matična mliječ i pčelinji otrov.
Ovisno o uzrocima bolesti za svakog bolesnika se pravi poseban plan liječenja, koji uzima u obzir najbolje vrste meda i najbolje vrijeme za liječenje.
Kod bolesnika sa alergijom infekcijsko upalnog karaktera najbolji period je kraj proljeća, ljeto i početak jeseni. Prikladne vrste meda su planinski, majčina dušica, lipov, svi sa dokazanim antimikrobnim svojstvima. 
Kod bolesnika sa oboljenjem izazvanim peludom, travama ili drugim biljkama najbolje vrijeme za terapiju je kraj jeseni, zima, početak proljeća. 
Svi ostali bolesnici se mogu liječiti tijekom cijele godine.
MED: Primjenjuje se u obliku aerosolnih, ultrazvučnih i parnih inhalacija, lokalnih aplikacija, elektroforeze grudnog koša i oralnog uzimanja.
Kod infekcijsko-upalnih, alergija na prašinu i drugih alergija počinje se inhalacijama sa 20-30% rastvorom meda u destiliranoj vodi. Propisuju se dvije inhalacije dnevno, ujutro i popodne. Liječenje traje 20-40 dana, a same inhalacije traju 20 min. Ukoliko je oboljenje popraćeno i rinitisom, sinusitisom, tonzilitisom ili faringitisom dodaje se i lokalna aplikacija meda u nosnice uvečer prije spavanja.
Kroz cijelo vrijeme tretmana oralno se uzima 100-120g meda, podijeljeno u 6 obroka, sa zadržavanjem u ustima.
Iskustva iz jedne klinike u Bugarskoj (koja i ja prenosim u svojim postovima) se baziraju na liječenju oko 5000 pacijenata, te pozitivnom učinku u preko 95% pacijenata.
Terapije ostalim pčelinjim proizvodima također daju pozitivne rezultate (80-85%) ali s obzirom da su kompliciranije za provođenje i sa lošijim rezultatima o njima neću pisati.

Arterioskleroza (ARTHERIOSCLEROSIS) i pelud

arterioskleroza
Arterioskleroza se često zamjenjuje s pojmom ateroskleroza. Arterioskleroza, pojednostavljeno govoreći, prestavlja normalni proces strenja krvne žile, dakle promjene koje karakteriziraju gubitak elastičnosti tkiva, nakupljanje kalcifikata u zidu žile, te njenim otvrdnućem, međutim, bez smanjenja samog lumena žile, a time i protoka krvi. Ateroskleroza je bolest krvnih žila kod kojih dolazi do nakupljanja lipida, odnosno ateroma, u krvnoj žili, te do njenog suženja što dovodi do slabije prokrvljenosti tkiva.
Karakteriziraju je vrtoglavica, slabljenje pamćenja, umor, nemiran san, drhtanje udova itd...
Kao sredstvo protiv skleroze pčelinji proizvodi se koriste od davnina o čemu govore zapisi u svetim knjigama svih vjeroispovjesti.
Novija ispitivanja pokazuju da pri dugotrajnoj uporabi pčelinjih proizvoda isti smanjuju razinu kolesterola u krvi, poboljšavaju funkciju srca i krvnih sudova, poboljšavaju san, apetit, pamćenje vid itd..
Metode primjene:
Med-u trajanju od 2 mjeseca uzima se po 1-2gr po kilogramu težine podjeljeno u četiri obroka. Nakon toga se prelazi na dozu za održavanje i to po jednu žlicu ujutro i naveče prije jela rastvorenu u čaši vode.
Matična mliječ-uzima se mliječ u prirodnom obliku 100-200 mg dnevno u dva obroka. Kako je teško doći do matične mliječi u prirodnom obliku može se koristiti i neki od pripravaka npr:Melbrovit 
Cvjetni prah-uzima se tijekom jednog mjeseca 1 žličica tri puta dnevno, zatim se pauzira jedan mjesec pa se proces ponovi.

Srčana aritmija (ARRHYTHMIA)

srčana aritmija
Zdravo srce kuca u prosjeku 60 do 100 puta u minuti. Kada su otkucaji srca neredovni ili prebrzi ili prespori, radi se o aritmiji ili smetnjama u ritmu srca. Do smetnji u kucanju srca može doći kod najzdravijeg organa, radi se o malim i samo kratkotrajnim smetnjama. Srce se tada u najčešćim slučajevima jako brzo vrati u svoj redovni ritam. Često je jako teško naći pravi razlog za aritmiju. Poseban rizik čini način života u razvijenim zemljama. Debljina, pogrešna ishrana, pušenje, alkohol, previše kafe, stres i manjak kretanja najvjerovatnije jako negativno utiču na normalan ritam srca. Prvi simptomu su umor, napor pri izvođenju normalnih, svakodnevnih radnji. Nekada se osjeća žiganje u srcu ili dolazi do nesvjestice, napada slabosti, kratkotrajnog gubljenja svijesti, neodređenog osjećaja straha, preznojavanje ili nedostatak zraka. Često pacijenti imaju osjećaj pretjeranog lupanja ili preskakanja srca. Može doći i do grčevitih bolova u lijevom dijelu prsa, sa širenjem na lijevo rame ili lijevu ruku. Pčelinji proizvodi kao složene kompozicije, sa kemijsko-farmakološko-biološkog stajališta, zauzimaju prvenstveno mjesto u profilaksi i liječenju srčanih bolesti. Poznati kardiolog Theobald Klaus u jednom svom radu piše: "Kod srčanih bolesti med vrši nezamjenjivu uslugu oslabljenom srčanom mišiću. Mad sadrži glukotilfaktor koji povećava stupanj iskorištenja glukoze od strane srčanog mišića." Kod aritmije se preporuča uzimanje meda u dozama 100-200g dnevno podjeljeno u četiri obroka (ujutro, oko 10h, zatim 16h i prije spavanja). Terapija traje 1-2 mjeseca do potpunog obnavljanja normalne srčane aktivnosti. Može se kombinirati sa matičnom mliječi i cvjetnim prahom.