Gastritis kronični (GASTRITIS CHRONICA) i cvjetni prah



Kronični gastritis se definira na osnovi prisutnosti upalnih stanica u želučanoj sluznici.
Prva podjela je prema težini bolesti: superficijalni (površinski) gastritis je lakši oblik, dok je drugi teži oblik bolesti opisan kao atrofični gastritis.
Druga podjela bolesti dijeli kronični gastritis na tip A i tip B. Tip A kroničnog gastritisa rjeđi je oblik i većinom zahvaća gornje dijelove želuca, bliže jednjaku. Ovaj tip bolesti karakteriziran je i stvaranjem protutijela na posebnu vrstu želučanih stanica i na molekulu koja je važna za sintezu crvenih krvnih stanica.
Kao posljedica bolesti dolazi do razvijanja perniciozne anemije. Tip B je znatno češći oblik i zahvaća antrum, dio želuca koji se ulijeva u crijevo. Ovaj oblik bolesti imaju sve osobe starije od 70 godina.

Jedna stara poslovica kaže: "Med je najbolji prijatelj želuca". 
U liječenju medom preporuča se uzimanje 1-2 g meda po kilogramu težine podijeljeno u tri dnevna obroka. Kod hiperacidnog gastritisa med se uzima 2 sata prije jela rastvoren u mlakoj vodi.
Kod hipoacidnog gastritisa med se uzima 10min prije jela rastvoren u mlakoj vodi. U oba slučaja liječenje traje 20-30 dana. Preporuča se nektarski med.
Liječenje propolisom -  koristi se 20%-tni alkoholni ekstrakt propolisa. Preporuča se uzimanje 20 kapi u čaši tople vode 3 puta dnevno prije jela. Liječenje traje 3-4 tjedna, a bolovi nestaju prvih 6-7 dana terapije.
Zdravi i veseli bili!!

Medeni kruh


Za pripremu ovog prekrasnog kolača pripremite:
-3 dkg kvasca
-1/2 žličice smeđeg šećera
-5 žlica meda
-3 dkg pšeničnih klica
-18 dkg brašna
-35 dkg raženog brašna
-1,5 žličica soli
-1 vanilin šećer
-1 žličicu mljevenih klinčića
-1 žličicu mljevenog cimeta
-po 5 dkg ušećerenih korica limuna i naranče
-15 dkg nasjeckanih badema
-6 dkg otopljenog maslaca
-2 žličice ulja (za kalup)


Izmrvite kvasac u 2 žlice mlake vode, dodajte smeđi šećer i malo brašna. Poklopite i pustitte 15 minuta da se diže. U međuvremenu pomiješajte med i pšenične klice pa ih prelijte sa 2,5 dcl tople vode. Miješajte dok klice ne omekšaju. U toplu zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte uzašli kvasac, med, sve začine, rastopljeni maslac i bademe. Dobro izmjesite, pokrijte i ostavite na toplom dok udvostruči obujam. Nakon toga ga još jednom premijesite, dodajte korice naranče i limuna i stavite u nauljeni kalup. Ostavite da se diže dok ne udvostruči obujam. Nakon toga kruh premažite preostalim uljem i pecite 15 min u pećnici zagrijanoj na 240*C. Nakon toga smanjite na temperaturu 200*C i pecite dodatnih 30min.
U slast!!

Medenjaci


Za pripremu ovih fantastičnih medenjaka potrebno Vam je:
-25 dkg bijelog brašna
-25 dkg raženog brašna
-15 dkg meda
-10 dkg maslaca
-18 dkg šećera 
-2 jaja
-prašak za pecivo
-1 žličica cimeta
-1 žličica soka od limuna
-oraščić
-kora od jednog limuna
-20-tak oljuštenih badema
Na sobnoj temperaturi miješajte maslac, med i šećer dok se sasvim otopi. Jedno jaje i cimet, sok od limuna, oraščić, koru limuna dobro izmješajte.
Prašak za pecivo dodajte u brašno i dobro izmješajte, zatim dodajte drugo jaje i izmješani med i masnoće i jaje izmješano sa ostalim sastojcima. Dobro izmjesite. Sirovo tijesto možete zamrznuti i koristiti kada Vam zatreba ili čuvati nekoliko dana u hladnjaku u zatvorenoj posudi.
Oblikujte male poluloptice i u svaku ubodite pola oljuštenog badema i pecite 25 minuta na 150*C. 
Gotovi medenjaci neka odleže minimalno 1 sat, a još su bolji nakon nekoliko dana. 
Možete ih dugo čuvati u posudi sa poklopcem.
U slast!!!

Bronhitis kronični (BRONCHITIS CRONICA) i cvjetni prah

bronhitis
Kronični bronhitis karakterizira dugotrajna upala sluzokože bronha, koja se ispoljava periodima kašlja i iskašljavanja tijekom tri mjeseca godišnje uzastopno  dvije godine ili više. Kronični bronhitis je relativno česta bolest. Od nje boluje između 10-15% odrasle populacije. Važno je istaknuti da je ta bolest uglavnom vezana uz pušače, pa gotovo ne postoji pušač s "dužim stažem" koji nema ovu bolesti. 
Najvažniji vanjski faktori koji utječu na nastanak bronhitisa jesu onečišćeni zrak, pušenje i infekcije dišnog sustava.
Od unutarnjih faktora bitni su: nasljedna slabost dišne sluznice, pojačana osjetljivost na čimbenike iz okoliša, poremećena regulacija širenja i sužavanja bronha, ali i neki drugi faktori za sada još nepoznati.
Dolazi do oštećenja trepetljikastog epitela koji ima funkciju održavanja "higijene" dišnih putova, povećava se broj vrčastih stanica koje izlučuju sluz. Zbog toga dolazi do povećanog izlučivanja sluzi koja može biti bistra, ali i potpuno gusta, gnojna. U manjim bronhima mogu biti prisutni čepovi skrućene sluzi koji uzrokuju opstrukciju protoku zraka.
Povećanje mase i broja vrčastih stanica koje izlučuju sluz karakterističan je znak za kronični bronhitis.

Liječenje medom i ostalim pčelinjim proizvodima u jednoj klinici je obuhvatilo 8400 kroničnih bolesnika. Nakon tretmana njih 92% je otišlo sa trajnim poboljšanjem. Liječenje traje oko 20 dana uz dvije aerosolne inhalacije medom i oralno uzimanje meda 100-120g.
U kućnim uvjetima preporučaju se parne inhalacije medom ili voštano-propolisne u posudi sa vrućom vodom i to ujutro i navečer. Kao sredstvo za iskašlavanje koristi se 0,75% vodeno alkoholna otopina propolisa i to 1 žličica 3 puta dnevno ili 20 kapi 30% alkoholnog ekstrakta propolisa. 
Osim ovih recepata u narodnoj medicini za bronhitis se koristi i crna rotkva, na način da joj se izdubi sredina i napuni medom, te se nakon nekoliko dana ocijeđeni sok uzima po jedna žlica tri puta na dan.
Preporuča se: med pomiješan sa nastruganim hrenom, med od četinara, med rastvoren u čaju od ljubičice ili kadulje.
Zdravi i veseli bili!!