Zaostajanje u razvoju djece - hipotrofija (Hypotrophia) i pelud

Hipotrofija ili zaostajanje u razvoju djece odlikuje se malom tjelesnom težinom, slabim apetitom, nemirnim snom, malaksalošću.
Matična mliječ postiže brz terapijski efekt. Prva iskustva u liječenju hipertrofične djece donosi Z.N. Lebedeva sa moskovskog medicinskog instituta (1959g.). U kratkom periodu je primjetila poboljšanje općeg stanja djece - bolji apetit i energičnost, živahnost...
Matična mliječ se uzima 3 puta dnevno u mješavini sa medom sa zadržavanjem ispod jezika. Liječenje traje 20-30 dana, te se nakon toga pravi pauza. Svojim sadržajem matična mliječ normalizira razmjenu materija i potiče generativne procese, te ubrzava rast.
Danas je iz iskustva mnogih europskih klinika poznat povoljan utjecaj mliječi kod djece koja zaostaju u razvoju zbog poremećaja u ishrani, preležanih infekcija s oštećenjima dišnog sustava ili crijevnih upala s općim intoksikacijama organizma. 
Zdravi i veseli bili!!

Žulj, kurje oko ( Clavus ) i pelud

Žulj ( clavus, callus, callositas, tyloma, tylositas ) lokalno, ograničeno stožasto zadebljanje ( hiperkeratoza ) kože na mjestima dugotrajnog pritiska ( obuća, alat i sl.). Najčešće se lokalizira na prstima nogu, petama i stopalima, a kao posljedica stalne traume od neudobnih cipela. Korijen žulja pritiska papile i izaziva bol pri hodanju.
Liječenje pčelinjim proizvodima se izvodi po dvije metode:
  • od kvalitetnog prirodnog propolisa očišćenog od primjesa se pravi topla kupka u kojoj se oboljela mjesta tretiraju cca pola sata. Nakon kupke se omekšalo mrtvo tkivo uklanja sterilnom iglom ( pažnja da se ne ošteti zdravo tkivo ) i na oboljelo mjesto se stavlja tanak sloj zagrijanog propolisa. Fiksira se flasterom ili zavojem i tako ostavi 4-5 dana. Nakon toga se skida zavoj i proces se ponavlja. Najčešće se nakon ova dva tretmana žulj uklanja bezbolno, u protivnom se tretman ponavlja još jednom.
  • druga metoda nakon kupke preporuča mazanje žulja sa 50% propolis-vazelinskom masti u debelom sloju i fiksiranje flasterom ili zavojem. Nakon 4-5 dana flaster se skida i žulj se uklanja bezbolno, ukoliko to nije slučaj tretman se ponavlja.
Obje metode daju 100% učinak!!
Zdravi i veseli hodali!!!

Emfizem pluća ( Emphysema pulmonum ) i pelud

Emfizem ili preveliko i trajno povećanje plućnih alveola, često sa atrofijom predgrađa i gubljenjem elastičnosti pluća. Emfizem pluća je najčešće izazvan plućnim bolestima (bronhitis, traheitis, astma). Nasljednost se ponekad spominje kao još jedan razlog bolesti. Pušenje je ipak najčešći uzročnik bolesti, i to u 80% slučajeva. Pušači imaju veću sklonost bolestima respiratornog sustava, te često obolijevaju od kroničnog bronhitisa i emfizema, što uzrokuje i veću smrtnost. Dominantan simptom emfizema pluća je dispneja (otežano disanje) pri naporu. Kod pacijenta se javlja i kašalj s oskudnijim iskašljajem. Koža pacijenta je plavkaste boje, prsni koš je proširen i okruglog izgleda, a pacijent je najčešće mršav i često osjeća jaku opću slabost, te gubitak teka. 
Med i ostali pčelinji proizvodi sa svojim dokazanim protuupalnim, antimikrobnim, tonizirajućim i regenerativnim djelovanjem na stanice i tkiva pozitivno utiču na zaustavljanje razvoja bolesti i poboljšanje ventilacionih sposobnosti pluća. Metode liječenja emfizema pluća su iste kao i kod liječenja bronhitisa i bronhijalne astme.
Svi bolesnici nakon primjene ovih metoda se osjećaju bolje, povećane ventilacije, povećane radne sposobnosti i poboljšanog teka.
Zdravi i veseli bili!!!

 

Ekcem ( Eczema ) i pelud

Ekcem (upala kože) je najčešći oblik dermatoze, može biti akutni ili kronični. Obilježen je  pojavom crvenila, vezikula, svrbeža, perutanja i zadebljanja kože.  Akutni ekcem je obilježen crvenilom kože, sa sitnim točkicama mikrovezikula, koje pucaju i ekskudiraju, dok kronični ekcem karakterizira zadebljanje kože. Oko 70 % ekcema su kontaktni dermatitisi izazvani utjecajem vanjskih tvari. Uzrok se može znati samo kod kontaktnog dermatitisa, jer konstantno izlaganje određenoj tvari stvara senzibilizaciju, koja potom uzrokuje pojavu ekcema na području koje je najviše bilo izloženo. Postoje osobe koje su podložnije ekcemu, a to su većinom osobe s tankom i osjetljivom kožom.
Med i propolis daju pozitivan terapijski efekt kod liječenja ekcema.
Med se primjenjuje vanjski- mazanjem oboljelih mjesta kao i previjanjem i unutrašnje (oralno) i to 60-100g meda dnevno podijeljeno u tri obroka. 
Propolis se koristi u obliku 15% ungventuma (ljekovita mast) ili 5 do 30% alkoholnog ekstrakta. Oboljela mjesta se mažu i po potrebi previjaju. Propolis se oralno uzima 20-40 kapi podijeljeno na tri puta dnevno.
Liječenje traje do ozdravljenja.
Zdravi i veseli bili!!!

Dizenterija (Dysenteria) i pelud

Dizenterija je zarazna bolest probavnog sustava, može biti izazvana amebama ili bakterijama. Bakterijsku dizenteriju izazivaju bakterije iz porodice šigela (najčešće Shighella sonne,  Shighella dysenteriae i Shighella flexner). Amebnu dizenteriju izaziva Entamoeba histolytica. Izvor bolesti je samo čovjek, a prenosi se fekalno-oralnim putem.
Bolest počinje bolom u trbuhu, a nastavlja se sa 5-20 stolica dnevno, stolice su sluzave i nerijetko sadrže i krv.
Kao pomoć u liječenju (nadomještanje tekućine i elektrolita i antibiotici) pčelinji proizvodi daju pozitivan efekt.
Preporuča se uzimanje 50-60g meda dnevno. Med u crijevima predstavlja hranjivu sredinu za Lactobacillus viridus koja oksidira mliječnu kiselinu u crijevima i normalizira crijevnu floru, te mijenja negativnu okolinu u kojoj žive dizenterijske bakterije. Kako smo već pisali poznato je da pčelinji proizvodi pojačavaju djelovanje antibiotika.
Zdravi i veseli bili!!!

Dermatitis (Dermatitis) i cvjetni prah

Dermatitis ili upala kože može biti izazavana raznim čimbenicima. Kod banalnih oblika dermatitisa izazavanih streptokokom, stafilokokom i drugim bakterijama med i propolis imaju pozitivan terapijski učinak.
Područje zahvaćeno dermatitisom se maže medom ili 20% propolis masti ili 30% alkoholnim ekstraktom  propolisa. U težim slučajevima se na oboljela mjesta stavlja i zavoj. 
Pozitivan terapijski učinak se postiže zahvaljujući antimikrobnim, antimikotičnim, protuupalnim i anestetskim svojstvima pčelinjih proizvoda
Zdravi i veseli bili!!