Cvjetni prah- pelud i pčele

cvjetni prah i pčele

Kao što smo rekli cvjetni prah su muške spolne ćelije cvjetonosnih biljaka. Mala zrnaca nevidljiva ljudskom oko koja se nalaze u prašniku pri osnovi tučka cvijeta.
Prašnik ima dvije prašne kesice u kojima se nalazi prah. Kada prah sazrije kesice se otvaraju i prah je sposoban za oplodnju. Oplodnja biljaka vrši se ili uz pomoć vjetra ili insekata. Ovisno o vrsti biljke razlikuje se i broj peludnih zrnaca u jednom cvijetu ( npr: cvijet jabuke 100.000 zrnaca, lijeska 1.000.000, cvijet breze 6.000.000 itd).
Kada pčela sleti na cvijet pipkom i ustima otvara prašnike i prednjim nogama baca prah na svoje grudi i stomak. Kako su zrnca malih dimenzija (2.5 do 250 mikrona) pčela ne može da ih prenese, te uz pomoć pljuvačnih žlijezda radi vlažnu granulaciju. Na taj način formira kuglice koje prebacuje u korpice na stražnjim nogama. Kada napuni korpice (0,008-0.015g) vraća se u košnicu i odlaže prah u za to predviđene ćelije. Daljnju obradu rade tzv "kućne pčele" na način da dodaju nektar, med i izlučevine, sve to miješaju i nabijaju u ćelije saća. Kada napune ćeliju do 4/5 visine preliju je slojem meda i zapečate. Nakon toga u smjesi počinje fermentacija, prah mijenja kemijski sastav i oslobađa mliječnu kiselinu.
Oblik i boja polenovih zrnaca su specifični za svaku vrstu biljke. Promatrano pod mikroskopom svako peludno zrnce predstavlja ćeliju sa vidljivim omotačem i oblikom. Vanjski omotač (egzina) sastoji se od tri sloja: ektoegzina, mezoegzina i endoegzina. Vanjski omotač je vrlo čvrst i štiti ćeliju od oštećenja, podnosi vrenje, baze i kiseline.