Apsces (ABSCESSUS) ili gnojna upala tkiva i pelud

apscesApsces je lokalizirana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apsces potkožnog tkiva manifestira se lokalnim znacima upale crvenilo, oteklina, toplina i bol i izraženim fenomenom zvanim fluktuacija. Uzročnik je najčešće Staphylococcus aureus otporan na penicilin.
Svojim antibakterijskim, antiprotozoičnim, protuupalnim, analgetskim i regenerativnim djelovanjem na oštećene ćelije i tkiva pčelinji proizvodi koriste se u suvremenoj apiterapiji i narodnoj medicini za liječenje apscesa. Najčešće se koriste med, propolis i vosak. Može se koristiti samo jedan ili kombinacija navedenih proizvoda.
Med se koristi na način da se apsces maže u debelom sloju i prekrije sterilnom gazom. Slijedeći dan se gaza mijenja i ponavlja se postupak. Med zaustavlja upalni proces, potpomaže probijanje rane i istjecanje gnoja, nakon čega počinje regenerativni proces u oštećenom mjestu.
Propolis se ugrije i stavi na apsces u sloju debelom 0,2-0,3 mm, te se prekrije zavojem. Isto tako se može koristiti i 20% ljekovita mast na bazi propolisa u lanolin-vazelinskoj osnovi. Tretman ima izrazito protuupalno i antiseptičko djelovanje.
Vosak ima izrazito bakteriocidno i protuupalno djelovanje, a koristi se na isti način kao i propolis.
Zdravi i veseli bili!!!