Sa medicinskog stanovišta u svezi sa načinom dobivanja i s promjenama koje se događaju u kemijskom i biološkom sastavu cvjetnoga praha kada se nađe u organizmu pacijenta razlikujemo 3 vrste cvjetnoga praha:
- ručno skupljen sa same biljke
- cvjetni prah koji su skupile pčele, a skuplja se pomoću hvatača peludi koji se stavlja na ulaz u košnicu
- cvjetni prah "perga" je pelud već unesen u košnicu i spremljen u ćelije saća i kao takav nezamjenjiva hrana za pčelinju zajednicu
Botaničko porijeklo se određuje pomoću polenograma.
Vezano za vrste cvjetnoga praha postoje i razlike u hranjivim i ljekovitim svojstvima navedenih vrsta cvjetnoga praha.
Radovi o ljekovitim osobinama peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava sadržaj hemoglobina u krvi.
Pri tretiranju bolesti želuca (gastritis) i dvanaesterca medom i peludi, nerijetko se dobivaju vrlo dobri rezultati.
Nema komentara:
Objavi komentar